Bíróság előtt a Kärpät

 2009.07.15. 16:15

 A finn szupertehetség Mikael Granlund nem kíván többé a csapat mezében harcolni, segítséghez fordult karrierje építése érdekében. Most a finn klubot bíróság elé vonszolja, hogy érvénytelenítse a négy éves szerződést, amit 14 éves korában írt alá.

 A '92-es születésű ifjú a finn hokiiskola legérdekesebb és legígéretesebb alakja. Annak ellenére, hogy csak 17-dik életévét töltötte, ő volt az egyik legjobb játékos a finn junior válogatottban télen, ezek után az U18-as világkupa legnagyobb sztárjaként emlegették. Megérdemelten kapta a rengeteg figyelmet, hat mérkőzés alatt, több mint kétszer ennyi pontig tornázta magát, számszerint 13 pontig. De a hazai fronton a legviharosabb 17 éves.

 Ahogy a szezon véget ért az IFK Helsinkivel állapodott meg. Ennek következtében az egész család a finn fővárosba költözött. A szülők új munkahely után néztek.

 Granlund ezután a régi csapatát bíroság elé vonszolta, hogy megpróbáljon szabadulni hosszútávú kötelezettségeitől. A tinédzsernek nincs türelme, szerződése még egy évig köti a Kärpät-hoz - írja az iihf.com.

 Az ügy hátterében az áll, hogy Granlund kényszerítve volt aláírni 14 évesen a szerződést, akkor még bizonytalan jövőre nézve kénytelen volt beleegyezni. A szerződés biztosított számára a vigasztalás tükrében: hat első minőségű botot, korcsolyákat és más felszerelést amire szüksége volt.

 Granlund és ügynöke azt állítja, hogy a megállapodás nem kötelezheti semmire a játélost, mert nincs pénzügyi jutalom mögötte és nyilvánvalóan a szerződést visszautasította, de ráerőltették. Többek között amikor Mikael Granlund az SM-liiga -ban debutált, az idény során újra kényszerítve volt, hogy új megállapodást kössön Kärpät-tal. Az SM szerződés, amire nem önszántából bólintott rá, nem tartalmaz semmilyen nemű biztosítást, annak ellenére, hogy ez mostmár kötelező.

 Az tény, hogy csak két mérkőzést játszott a finn ligában és semmilyen anyagi kártérítésben nem részesül a négy év alatt. Ezek a fő okok Granlund bástyái szerint, amiért a szerződést érvényteleníteni kell.

 A finn klubok ilyen típusú szerződés kötése a zsenge fiatalokkal nem újdonság. De legtöbb esetben minden a szabályoknak megfelelően történik, mint hogy kihágásnak minősítsék.

 Utolsó idényében a Jr. A SM-Liiga -ban szerepelt. Pont/meccs átlaga egy és fél felett van. 35 alkalommal kapott lehetőséget és 57-szer iratkozott fel a pontszerzők listájára: 21 találatot jegyzett és 36-szor segítette csapattársait gólszerzésben, 45 percig pihent a büntetőpadon.

Címkék: helsinki sm liiga mikael granlund kärpät ifk

A bejegyzés trackback címe:

https://nhlinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr281247718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása