Az 1992-es ifjak szereplése jó érv lesz a kérdés megválaszolásában: gyengült a svéd utánpotlás? Reménytelen vagy alábecsült a skandináv U18-as válogatott? Ma kezdetét vette az Ivan Hlinka-emléktorna, itt bebizonyíthatják, hogy nem rosszabbak, mint elődeik. A cikk első részét böngészhetik egy kattintás után. Jó csemegézést.

 " Ez egy széles, magas és egyenletes évjárat. " - összegzi Stephan "Lillis" Lundh edző.

 Az utóbbi években a svéd jégkorong áldott volt, bővelkedett kivételesen tehetséges játékosokban. Az ifjúsági oldalon a második évezred sötét első részét magunk mögött hagytuk. Nem utolsósorban az elmúlt két év JVM-ezüst bizonyíték erre. De miután rengeteg nagyszerű tehetség született a 1989, 1990 és 1991-es években, úgy tűnik papíron, hogy tizenhét év körüli fiatalok fészke visszalépést jelent az utánpotlás nevelésben.

 " Igen is, meg nem is. Az utóbbi időkben egyre több játékosunk megy ki külföldre fejlődni. Néhány évig abból a szempontból figyeltük 92-seket, hogy gyengéknek mutatkoznak az egy évvel idősebbekhez viszonyítva. De most igazán jól állnak a jégen. A mostani U18-as fiuk a '91-sek útját követik, tőlük tanultak, ötleteket loptak, többször játszodtak együtt. " - mondta a korosztályos válogatott edzője.

 Miután a híres '91-es gárdával dolgozott, most a '92-sek irányítására kell összpontosítson. Fotó: Image Office (Archív).

 Stephan Lundh hat '93-as születésű ifjúval vesz részt a tornán, ami ma vette kezdetét. Nem szabad úgy értelmezni, mint a '92-sek leívelésének jelét - figyelmeztet.

 " Mindenekelőtt arról van szó, hogy kapnak egy esélyt. Látni akarom őket. Ősszel már késő lenne beépíteni hatukat a csapatba, akkor már nem tehetük értük semmit. Szerencsére a két évjárat felkészülési tábora és versenynaptára egybeesik. " - részletezte "Lillis".

 " A '92-sektől csak magasságuk különbözteti meg, de tehetségük kiemelkedik. Kalle Johansson például egy kis játékos hátvéd poszton, de nagyon jól teljesít az Östersundtól jött fiú (szerk. - következő idényben már a Brynäs menetelését fogja segíteni). Victor Rask center a Leksandtól és Rickard Rakell az AIK-tól is szemtelenül jól végzi feladatát. Bár nehéz megjósolni, hogy ki hova fog fejlődni. Gyakran előfordul, hogy egy igéretes játékos fejlődése megtorpan. Csak 18-20 éves korukban vállnak éretté és látnak tisztán. Akkor tudnak dönteni, hogy mit akarnak az élettől. Ennyi idősen is fontos az iskola sporttal való összeegyeztetése. " - hangsúlyozta Lundh.

 Utánanéztünk a Lundh által említett '93-s születésű szupertehetségeknek. Kalle Johansson tényleg kisember hátvéd szerepre, 173 centiméter magas és 66 kilogramm testsúlya nem feltétlenül ajánlja erre a pozicióra.

Sokak álmában megfordul az NHL. Nagyrészük csak álmukban fordulnak meg az NHL-ben. Fotó: www.zport.se .

Ennek ellenére jól teljesített a Division 1 (az Elitserien és Allsvenskan után a harmadik értékű bajnokság) találkozóin: 21 megméretettésen egyszer talált be és öt passzal segítette társait a góllövésben. Hat pontjával ő termelt a legtöbbet az U16-sok közül. Az ifi J18 Elitben fél pont körüli pont/meccs átlagot birtokol: 9 pontot termelt 17 meccsen.

 Victor Rask megtermett játékos 85 kilogrammjával és százzal több magasságával. A Rikspuckenben 9 mérkőzésen egy hiján kilencszer szerzett pontot, fele-fele arányban jegyzett asszisztot és találatot, itt bajnokká avatták. A finn U16 ligában 8 meccs és 10 pont (3+7) a mérlege, ez csak a bronz éremhez volt elég. A J18 Elitben 14 meccs és 10 pont (6+4). Végül a J18 Allsvenskanban tizenkét alkalommal lépett jégre és öt alkalommal iratkozott fel a pontszerzők listájára.

 Az AIK támadója, Rickard Rakell 82-t nyom a mérlegen és 183 cm magas. Összesen huszonnégyszer szerepelt a Division 2-ben, négyszer zörgette meg a kapusok hálóját és 3 gólpasszt adott. Legtöbb percet a J18 Elit mérkőzéseni volt jégen, öt pontig jutott. Friss J18 Allsvenskan bajnok, ugyancsak idén kétszer állhatott a dobogó második fokára: az U16-sok ligájában. majd a Rikspuckenben.

Címkék: vb svéd válogatott hlinka ivan u18 lundh stephan emléktorna

A bejegyzés trackback címe:

https://nhlinfo.blog.hu/api/trackback/id/tr71303193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása